רשלנות רפואית בהיריון: כך תזהי סימני אזהרה

חשוב להבין שכבר מתקופת ההיריון חלה עלינו החובה להיות אימהות זהירות. זה אומר שגם אם התינוק טרם נולד, יש לנו יכולת לשמור עליו. זה אומר לבחון את מצבו, וזה אומר לבחון את אופי הטיפול. לצערנו לא חסרים מקרים שמעידים על רשלנות רפואית בהיריון. מקרים שהובילו למגוון נזקים אצל העובר, אצל האם ואצל התינוק שנולד, ועל כן חשוב לחדד שגם אם אינך מבינה דבר ברפואה, את עדיין יכולה לעקוב אחר מספר סימני אזהרה. מה אם כן צריך להדליק נורה אדומה? להלן מידע חשוב בנושא!

כיצד רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי במהלך ההיריון?

כפי שציינו, גם אם מעולם לא הבנת דבר ברפואה, חשוב לדעת מהי רשלנות בהריון וחשוב להכיר מספר סימני אזהרה פשוטים לזיהוי. הרעיון הוא לעמוד על המשמר – להיות "אמא לביאה" עוד לפני הלידה. אם נתחיל עם ההגדרה, נציין שרשלנות רפואית מתייחסת למקרה שבו הטיפול סטה מהסטנדרט הרפואי המקובל, וכתוצאה מכך הוביל לנזק משמעותי. מכאן שאם מתייחסים לשלבי ליווי הריון, מוטב לדעת שהנזק יכול להיגרם בשל אי פיענוח תקין של בדיקה, בשל אי פנייה לבדיקה נחוצה, בשל אי התייחסות להיסטוריה הרפואית של האם, בשל אי המלצה על תהליך לידה מסוים, בשל אי שיתוף במצבו של העובר, בשל אי הצעה לטיפול חלופי, בשל מרשם תרופתי שאינו מתאים לאישה הרה, בשל אי הקפדה על סביבה סטרילית בעת הליך הבדיקה וכדומה.

רשלנות רפואית בהיריון: כך תזהי סימני אזהרה

תרחישים שמצריכים תשומת לב מלאה!

כפי שניתן לראות, לא חסרים מקרים מיותרים שעשויים לפגוע בעובר, או שעשויים למנוע מההורים העתידיים לקבל את ההחלטה הטובה ביותר. מה אם כן ניתן לעשות? ראשית להיות מודעים לעובדה שגם רופאים אנושיים, ושגם הם עשויים לבצע טעויות. מכאן שיש לשים לב לתרחישים הבאים: תלונה שלא מקבלת את מלוא תשומת הלב, אי מתן הסברים על בדיקות שנערכו בעת ההיריון, אי הפנייה לבדיקות דם במהלך ההיריון או בדיקות היריון, קבלת מרשם שבהוראות שלו מופיעה הגבלה לנשים בהיריון, התייחסות למצב בעייתי באופן שטחי, מעבר בין רופאים מבלי שעוברים מחדש על ההיסטוריה של ההיריון, קבלת עצה שסותרת עצה שניתנה במהלך ההיריון הקודם, חוסר רצון לפרט לגבי חלופות שנוגעות לתהליך הלידה, אי מתן הסבר מקיף (כולל סיכונים ותופעות לוואי) אודות קבלת אפידורל וכדומה.

מה זה אומר להיות אמא לביאה בחודשי ההיריון?

גם אם זהו ההיריון הראשון ואין לך מושג מהם השלבים השונים שמאפיינים כל חודש, או מהו מעקב הריון תקין, עדיין ניתן להשיג עמדת שליטה. לצורך הדוגמה ניתן להיעזר במחשבוני היריון שמסבירים באיזה שלב התפתחותי נמצא העובר בכול שבוע (ואלו בדיקות אמורות להתבצע). ניתן לעמוד על המשמר, למשל בכול פעם שנוטלים תרופה, מוודאים מול הרוקח שהיא מתאימה לאישה הרה. אם חשים שמצב בעייתי מוביל להחלטה חותכת, רצוי לבקש חוות דעת נוספת. אם הרופא מחליט עבורך (או עבור העובר) על התנהלות מסוימת ולא לגמרי מבינים מדוע, רצוי לבקש שיסביר בשנית (ובשלישית). אם חשים שהרופא חובבן, דורשים לעבור רופא וכדומה.

העת לעמוד על המשמר!

לסיכום נציין שגם אם אינך מבינה דבר ברפואה, הרבה פעמים את האם יודעת הכי טוב מה נכון, ויודעת לזהות אם משהו אינו תקין. מכאן שגם אם אינך מסוג האנשים שבשוטף עומד על שלו ושדורש לקבל תשובות, הגיע הזמן להבין שבחודשים הבאים אינך פועלות רק עבור עצמך, אלא גם עבור הילד העתידי. זה הזמן להציף שאלות, לדרוש טיפול מקצועי ובאופן כללי לעמוד על המשמר. רק בריאות!

נגישות