הגיע למצוות: למה מניחים תפילין מגיל בר מצווה?

בין אם אנחנו מגדירים עצמינו בתור דתיים אדוקים ויראי שמיים, ובין אם אנו מגדירים עצמינו כחילונים גמורים, אין ספק שלהיות יהודי בארץ ישראל בכל מקרה, זה להיות מחובר להרבה מצוות, מנהגים ומסורת יפה וארוכת שנים. כמובן, שבמציאות הזו אנו רואים הרבה מאד משפחות שבוחרות לציין את החיבור ליהדות דרך בר מצווה וטקס עלייה לתורה, ששם למעשה מתחיל המנהג של הנחת תפילין. כמובן שבכל מקרה, גם אם אנחנו יהודים מאמינים, חשוב לשאול שאלות ולהבין בדיוק מהיכן נובע כל נוהג ומצווה, והשאלה מדוע מתחילים עם הנחת תפילין דווקא בגיל בר המצווה היא בהחלט שאלה חשובה שצריכה להישאל. אם כך, בואו ננסה לעשות קצת סדר בדברים ולהבין בדיוק מהיכן הדבר הזה בכלל נובע ומה המשמעות שלו.

מילדות לבגרות

באופן כללי אין שום ספק כי חגיגת הבר מצווה היא חגיגה ייחודית ומרגשת, בה מציינים למעשה את המעבר של נערים מתקופת הילדות לתקופה הבגרות, משם הם גם למעשה חייבים בעול המצוות. עוד לפני שנדבר על המהות של המצווה הזו, צריך להבין כי רכישת סט תפילין לבר מצווה (משהו שניתן לעשות כיום אונליין במחירים מעולים ובאיכות מצוינת), יחד עם רכישה של טלית חדשה עם רקמה של שם הילד, כיפה וכמובן בגדים מהודרים שמתאימים לסיטואציה, היא דרך מרגשת ומיוחדת לציין את המאורע החשוב הזה, ובהחלט לא מומלץ לוותר על זה או להתפשר על תפילין ישן שכבר יש לכם בבית.

על מצוות הנחת התפילין

כאמור, מצוות הנחת תפילין ביהדות חלה על כל גבר מגיל מצווה, דבר שיש לעשות בכל יום למעט ימים מיוחדים. על פי ההלכה יש להניח את התפילין בשעות הבוקר בלבד ולא בשעות הלילה, וכן בימי חול ולא בימי שבת וחג. בעבר נהוג היה להניח את התפילין בכל שעות היום, אך כיום מדבר המנהג על הנחת תפילין אך ורק בגיל בבוקר בתפילת השחרית. בגלל שבניגוד למצוות וברכות אחרות, מצוות הנחת תפילין היא כזו שמתחילים בגיל מצוות, היא הפכה עם השנים לסמל זיהוי עם חגיגת בר המצווה.

 

רקע היסטורי למצוות הנחת תפילין

על אף שמקור המצווה הוא מקראי, אין במקרא פרטים לגבין אופן קיומה ואף אזכור של אנשים שקיימו אותה באותה התקופה. האזכור הראשון לקיום המצווה הוא מימי בית שני, שם היא מוזכרת יחד עם המצווה של לבישת ציצית ועם מצוות המזוזה.

מה טעם המצווה?

כמו הרבה דברים אחרים ביהדות שלנו, גם כאן יש כמה וכמה הסברים ופירושים למקורה של המצווה. ההסבר המרכזי הוא שהתפילין למעשה מהווה חיבור בין התודעה של האדם לבין האלוהות, ובגלל זה אגב מניחים תפילין על הראש, חיבור למחשבה ולזיכרון, וכן על היד כנגד הלב, מקור הכוחות על פי ההלכה. על פי הרמב״ם, הנחת תפילין מרחיקה את האדם ממחשבות חטא ומקרבת אותו למחשבות על אלוהות ומצוות, השפעה שנמשכת גם אחרי קיום המצווה עצמה.

מתוך כך, רבנים רבים כיום מתייחסים לתפילין כדרך לקבל תזכורת על החשיבות של שמירה מצוות ועל ההתרחקות מחטאים.

לסיכום

מדובר בלי ספק במצווה יפה, וגם במשפחות חילוניות יותר בתפיסתן, כאשר נער מגיע לגיל מצוות נהוג לרכוש סט תפילין חדש ולהניח תפילין באירועים השונים של העלייה לתורה. כמובן שכל אחד רשאי להחליט אם הוא מתמיד בקיום המצווה עם השנים, אך בהחלט חשוב לזכור כי יש להקפיד על הנחת תפילין אך ורק מגיל בר המצווה.

נגישות