האם ההלכה מאפשרת לקיים חתונות בזמן ספירת העומר?

ספירת העומר היא אירוע הנמשך מחג הפסח ועד לחג השבועות. על אף הידע הכללי האוסר תספורות, לא הרבה יודעים מה עומד מאחורי הספירה הזאת. לפניכם מאמר ובו כל המידע שאתם צריכים כדי להכיר את מסורת הספירה, הפרשנויות שלה והאיסורים שבמהלכה. בואו נתחיל.

מהי ספירת העומר?

ספירת העומר היא מצוות עשה מתוך תרי"ג מצוות, שלפיה נספרים 49 ימים שמתחילים ביום שאחרי החג הראשון של פסח, הנקרא גם יום מנחת העומר, עד לחג השבועות. זוהי גם הסיבה שחג השבועות נקרא כך – שמו מציין את שבעת השבועות הנספרים במהלך התקופה הזאת.

מקור מצוות הספירה הוא בספר ויקרא: ”וּסְפַרְתֶּם לָכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת, מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה – שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה. עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם, וְהִקְרַבְתֶּם מִנְחָה חֲדָשָׁה לַה'.” (פרק כ"ג, פסוקים ט"ו–ט"ז). יש אזכור למצווה גם בספר דברים: ”שִׁבְעָה שָׁבֻעֹת, תִּסְפָּר-לָךְ: מֵהָחֵל חֶרְמֵשׁ בַּקָּמָה, תָּחֵל לִסְפֹּר שִׁבְעָה שָׁבֻעוֹת. וְעָשִׂיתָ חַג שָׁבֻעוֹת לַה' אֱלֹהֶיךָ, מִסַּת נִדְבַת יָדְךָ אֲשֶׁר תִּתֵּן, כַּאֲשֶׁר יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ.” (פרק ט"ז, פסוקים ט'–י')

המשמעות של ספירת העומר

לאורך השנים נוצרו כמה הסברים בעניין המשמעות של ספירת העומר:

  • סיבות חקלאיות – בתחילת האביב (בחג הפסח) מתחילה עונת קציר השעורה שממנה מכינים את מנחת העומר, ולעומתה בסוף האביב (שבועות) מתחיל קציר החיטה שממנה מכינים את הביכורים. התקופה שבין החגים, כלומר ספירת העומר, היא תקופת המעבר מאוכל גס עשוי שעורה, למוצרי חיטה טריים.
  • הכנה למתן תורה – יש הטוענים שהספירה היא סמל לתהליך התיקון שעברו בני ישראל לפני קבלת התורה במעמד הר סיני ביום שאנחנו מציינים אותו כחג השבועות. הטענה היא שבני ישראל כיפרו על מעשיהם וטיהרו את מידותיהם במשך התקופה הזאת.
  • תזכורת לחג השבועות – בעבר לא היו אמצעים טכנולוגיים חכמים למעקב אחר ימים וחגים, וכדי שהחקלאים לא יפספסו בשוגג את חג השבועות בזמן עבודת האדמה, נהגו לספור ימים שבסופם מצוין החג.

איסורים הלכתיים במהלך ספירת העומר

מאז ימי חורבן הבית השני הצביון של ספירת העומר הוא ימי אבל, משום שמציינים בתקופה זו את מותם של 24,000 מתלמידיו של רבי עקיבא, שמתו מדיפתריה משום שלא נהגו בכבוד זה לזה. כדי לציין את האבל יש כמה איסורים מרכזיים, ובהם איסור להסתפר או להתגלח, לשמוע מוזיקה ולרקוד, וגם לקיים חתונות.

המסורת של מנהגי האבל שונה במגוון העדות – יש כאלו שלא מקיימים אירועי שמחה עד ל"ג בעומר, יש מי שמקיימים אירועים החל מראש חודש סיוון, ויש מחמירים שלא מקיימים אף אירוע מראש חודש אייר ועד חג השבועות. על אף האיסור, יש גם אנשים שלא מקיימים את מנהגי האבלות ונוהגים בימי אלו כבימים רגילים, ולכן גם מקיימים חתונות ואירועים כמו שבת חתן בירושלים בזמן הזה.

תוכלו לעקוב אחר לוח ספירת העומר המלא באתר כיפה כדי להישאר מעודכנים בתאריכים ולארגן מראש אירועים שלא יתנגשו עם הספירה, אם זהו רצונכם.

יוצאים מן הכלל בספירת העומר

אחד החגים הכי שמחים של ישראל הוא יום העצמאות, ומדי שנה הוא חל במהלך ספירת העומר בתאריך ה' באייר (או בקרבתו). משום שזהו יום חג ועל אף היותו חג חילוני באופיו, יש המתירים להסתפר ולהתגלח לקראת יום העצמאות, ויש גם המתירים קיום חתונות. לא מעט אנשים מנצלים את ההזדמנות לחגוג למדינה וגם נישואין יחד.

לסיכום

ספירת העומר היא מצוות עשה חשובה המגיעה מהמקורות, המתחילה בחג הפסח ומסתיימת בחג השבועות. בין אם היא מציינת את המעבר מאכילת מוצרי שעורה לאכילת מוצרי חיטה, או את תהליך התיקון שעברו בני ישראל לפני קבלת התורה בהר סיני, היום יש לספירה צביון של ימי אבל, ואחד האיסורים הוא האיסור לקיים חתונות.

נגישות